Een gebit is zowel voor mens als dier ontzettend belangrijk, maar hoe zorg je nu eigenlijk voor een gezond gebit bij je hond? Hieronder geven wij je een aantal tips, dus lees snel verder!

Is het gebit van je hond gezond?

Net zoals bij mensen is het gebit van je hond belangrijk. Je kunt hieraan namelijk vaak zien hoe gezond je hond is. Bij een hond die bijvoorbeeld geen frisse adem heeft is het belangrijk om te kijken waar dit vandaan komt. Meestal is er dan toch iets aan de hand in de mond zoals ontstoken tandvlees of rotte kiezen. Daarnaast leven dieren met een gezonde mond (dus ook gebit) langer. Ze hebben hierdoor een beduidend lager risico op hart-, lever- en nierfalen. En dat wil natuurlijk elk baasje! De meest voorkomende problemen in de mond zijn dan ook gebitsproblemen zoals ontstoken tandvlees, tandsteen of rotte kiezen… Hoe herken je gebitsproblemen?

  • Moeite met eten
  • Geen brokjes willen eten
  • Rood of bloedend tandvlees
  • Gewichtsverlies
  • Sterke geur uit bek
  • Pijn bij aanraken bek
  • Minder spelen
Beginnend tandsteen bij hond

Hulpmiddelen voor een gezond gebit van je hond

Problemen bij het gebit van je huisdier is natuurlijk erg onprettig, maar hoe houd je het gebit van je hond nu gezond? Wij vertellen je onze top drie:

1. Tandenpoetsen
Tandenpoetsen is net zoals bij mensen het beste voor een gezond gebit. Het tandenpoetsen van je hond voorkomt, net zoals bij mensen, de vorming van tandplak. Door de vorming van tandplak kan er tandsteen ontstaan en dit kan zorgen voor ontstoken tandvlees. Tandenpoetsen is een van de meest effectieve methodes om het gebit van je huisdier gezond te houden. Er is natuurlijk speciale hondentandenpasta ontwikkeld die geschikt is voor jouw lieve viervoeter, gebruik dus niet de tandpasta die je zelf gebruikt.

2. Kauwspeelgoed
Vanaf pups af aan is het belangrijk dat je hond voldoende kauwspeeltjes heeft. Puppy’s hebben namelijk een grote behoefte om te kauwen, met name door de wisseling van de tanden. En natuurlijk beter het speelgoed dan je meubilair of je schoenen toch? Bij volwassen honden is het kauwspeelgoed dus belangrijk tegen gebitsproblemen. Veel honden krijgen, als ze volwassen zijn, last van tandplak wat op den duur leidt tot tandsteen. Tandsteen is helaas alleen mogelijk om door de dierenarts te laten verwijderen, dus het beste is om de tandplak zo veel mogelijk te voorkomen. Dit kun je doen door gebruik van het speciale dental speelgoed van Nobby bijvoorbeeld. Dit speelgoed is gemaakt van TPR en uitgerust met speciale tanden. De tanden glijden langs de tanden en het tandvlees en zullen zo op ‘speelse’ wijze de tandplak verminderen en hierdoor een intensieve tandverzorging bieden. Bij sommige van deze speeltjes zit zelfs ook nog een muntgeur, voor een extra frisse adem!

3. Dental snacks
Hoewel alle snacks waar de hond op kan kluiven goed zijn voor de verzorging van de tanden, heeft de hond soms iets extra nodig speciaal voor het gebit. Daarom zijn er speciale snacks die hierbij de mondhygiëne extra ondersteuning geven. Dus geef je hond soms ook een overheerlijke dental traktatie ♥!

Gezond gebit = betere gezondheid!

Waar te koop? Bekijk onze verkooppunten!